Prameny mlčí… naší vinou?

Cílem workshopu je iniciovat diskusi nad aktuální praxí i možnostmi legislativních změn v oblasti ochrany osobních údajů u archiválií při přípravě nového archivního zákona.

Datum: 15. června 2021 od 09:00 do 15:00

Témata:

1) Ochrana osobních údajů v perspektivě (nejen) historického výzkumu – současné trendy, výzvy, zajímavé projekty, deanonymizace údajů spojováním různých pramenných celků, zkušenost se zpřístupňováním pramenů s osobními údaji u nás a ve světě

2) Demografické prameny v ohrožení – od roku 2011 jsou sčítací operáty předávány k trvalému uložení pouze v anonymizované podobě – možnosti badatelského/vědeckého využití, srovnání zahraniční praxe atd.

3) Zdravotnická dokumentace v ohrožení – současný návrh zákona o elektronizaci zdravotnictví předpokládá vynětí těchto pramenů z povinnosti uchovávání a výběru dle zákona č. 499/2004 Sb. Využívá odborná veřejnost těchto pramenů? Je současný výběr adekvátní nebo je nutné jej změnit? Nenabízí zahraniční srovnání inspiraci např. pro sledování zdraví a životních podmínek obyvatel v dlouhodobé perspektivě? Jak efektivně zpřístupňovat tyto prameny ve světle ochrany osobních údajů?



Rozsah příspěvku
: předpokládají se příspěvky v délce 15-20 min. s kratší diskusí v rámci panelu. Návrh příspěvku v rozsahu max. 15 řádků se zasílá do 15. března 2020 na adresu pdp@nacr.cz.

Datum konání: 15. června 2020 od 9–12 a 13–15 hod.

Místo konání: on-line platforma ZOOM nebo MS Teams

Bližší informace vč. případné konzultace obsahu příspěvků poskytnou Mgr. Zbyšek Stodůlka (zbysek.stodulka@nacr.cz) a Mgr. Stanislav Bárta, Ph.D. (bartas@phil.muni.cz).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *